Sezonul estival a luat startul, de ceva timp. Primul val de turiști s-a relaxat, deja, pe litoralul românesc. Potrivit operatorilor din turism, zilele acestea la mare se află peste 30.000 de oameni, iar unii dintre ei au rămas fără cuvinte atunci când au văzut prețurile practicate, în acest an, de către comercianți. În Eforie Nord, un turist a fost șocat când a primit nota de plată pentru o porție de cartofi prăjiți. Cât a trebuit să scoată bărbatul din buzunar?
Mulți români au luat cu asalt litoralul românesc. Se pare că anul acesta cele mai căutate stațiuni sunt Mamaia, Vama Veche și Eforie Nord. Cea din urmă destinație a ales-o și un turist pentru vacanța sa la mare. Chiar dacă anul acesta prețurile au mai crescut, bărbatul nu s-a sinchisit și a scos din buzunar o sumă generoasă pentru sejurul la Marea Neagră. Însă, atunci când a văzut cât trebuie să achite pentru o simplă porție de cartofi prăjiți a rămas fără cuvinte.
Mai exact, turistul în cauză a mers la restaurant și a comandat o porție de cartofi, o ceafă de porc și doi cârnați. Pentru toate acestea a trebuit să plătească 97 de lei, însă a avut o surpriză când i s-a adus nota de plată. Pe bonul fiscal apar cartofi, un kilogram, 50 de lei și cârnați, 472 grame, pentru care a dat 47 de lei, iar ceafa de porc lipsea.
Prețurile practicate în acest an pe litoralul românesc sunt destul de piperate. Pentru o noapte de cazare, turiștii trebuie să scoată din buzunar o sumă considerabilă. Costul unei camere de două persoane pornește în general de la 250 de lei și poate urca până la 800 de lei, în funcție de condițiile oferite.
Și în ceea ce privește mâncarea, costurile au crescut. De exemplu, în Vama Veche un meniu complet cu hamburger, cartofi prăjiți și suc costă 55 de lei, iar o porție de paste cu fructe de mare 70 de lei. În stațiunea Mamaia cei care vor să iasă la restaurant și au poftă de o pizza vor plăti în jur de 45 de lei, în funcție de tipul preparatului. Cei care nu sunt foarte mofturoși la mâncare, pot găsi, în unele stațiuni, un meniu al zilei la prețul de 30 de lei, ce include ciorbă și un fel principal de mâncare.
În ceea ce privește atmosfera de pe plajă, distracția este în toi, iar turiștii care vor să se relaxeze la soare trebuie să știe că un șezlong se închiriază cu aproximativ 25 de lei, în timpul săptămânii. Pentru weekend, prețurile cresc cu 5 sau 10 lei. Cât despre băuturi, prețurile variază, desigur, în funcție de ce alegeți: o bere la pahar se vinde cu 7 lei, iar un cocktail pornește de la 25 de lei.